28 Eylül 2009 Pazartesi

Buluşma #1

Buluşma tarihi: 27 Eylül 2009
Buluşma yeri: Öğümce – Bozhane

Buluşmaların hedefi:

Riva havzasındaki tarım toprakları, sular ve ormanlarımız, şehrimiz ve ekolojik denge için taşıdığı değerlere rağmen, rant karşısında gücünü her geçen gün daha fazla kaybediyor. Konuyla ilgili bölge halkının bilinçlendirilmesi ve bölge değerlerine sahip çıkacak ortak hareket stratejilerinin geliştirilmesi için, toplumsal katılımcılığı teşvik eden toplantılar/buluşmalar serisi yapılması ana hedefimizdir.

İlk buluşma ve bundan sonraki buluşmalarda aşağıdaki hedeflerin takip edilmesi benimsendi.

1- Riva deresinin kirlenmesindeki ana etmenlerin bilimsel verilerle tespit edilerek, bu kirletici unsurları toplumsal baskı ve medya kanalları desteğinde, gerekirse hukuki yollardan durdurmak. Bu hedef doğrultusunda:
1a. Üniversite ilgili bölümleri tarafında periyodik su analizlerinin yapılmasını talep etmek; ilgili konularda çalışan üniversiteler ile işbirliği sağlamak.
1b. Konuya yakın sivil toplum kuruluşlarınla işbirliği planları geliştirmek.
1c. Yerel ve kent ilgili birimlerine ve kuruluşlarına konuyla ilgili resmi yazışmalarla sürekli bilgilendirme yapmak, sorumlu davranış beklentisini güçlendirmek; dere havzasında iyileştirme projelerinin başlangıcını ve takibini temin etmek.
1d. Konunun takibinde yerel ve ulusal medya kanallarını kullanmak.
1e. Bölge halkı öncelikli olmak üzere, toplumsal bilinç ve sürekli-koruyuculuk stratejilerini geliştirmek.

2- Bölge topraklarının 1. sınıf tarım toprağı olma özelliğinde, organik tarım potansiyelinin yerel çiftçilere benimsetilmesi (eğitim, model uygulamalar, destek programları hakkında bilgilendirmeler, vb) ve öncelikle bölge halkının tüketimine sunulacak mekanizmalarda ekonomik fırsatlarla (direkt satış kanalları, organik pazarlar, kiralık ortak bahçe uygulamalarının geliştirmesi) cazip hale getirilmesi.

3- Eko-turizm fırsatlarının ulusal ve uluslararası boyutlara taşınması (üniversitelerarası kano yarışları, kontrollü balıkçılık, dere kenarında toplantılar, vb)

4- Bölgedeki ormanlar ve diğer arazilerde kullanım haklarına ilişkin olarak,
4a. Süregelen hukuki davaların ve sürecin takipçisi olmak.
4b. Açılması hedeflenen imar plan ve stratejilerini takip etmek, halka duyurumunu sağlamak.

5- Ekosistemin biyolojik açısından doğal haritasının oluşturulması (20 sene önce deredeki canlılar, göçmen kuşlar, ormanlardaki ağaç ve diğer bitki türleri, yaban hayatı, vb hakkında bilgiler) ve bunu sağlayacak koşulların yeniden oluşumuna destek vermek.

6- Köylerde biyolojik arıtma esaslı düşük maliyetli arıtma üniteleri kurmak.

Her iki haftada bir kez – Pazar günleri, her seferinde Riva Deresine komşu farklı bir köyde buluşulmasına karar verildi.

Ara hedefler:

1. İstanbul’daki üniversitelerin ilgili bölümleriyle ilişki kurularak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi sağlamak.
2. Bu üniversitelerin ilgili akademisyenlerini, çevre kulüplerini ve diğer ilgili sivil toplum kuruluşlarını toplantılara davet etmek.
3. İstanbul İl Genel Meclisine konuyla ilgili önergeler vermek.

Bir sonraki buluşma hedefi:

İlk buluşmamıza iş programları sebebiyle katılamayan kaymakam, belediye başkanı, komşu köy muhtarları ve basın görevlilerinin katılımında, çalışma stratejisi ve planlarının netleştirilmesi hedeflenmektedir.

Katılımcılara, Türkiye’de ve dünyada Riva Deresi komşu köyleri için uygulamaya alınabilecek doğal arıtma sistemleri ile ilgili bir sunum yapılacaktır.

Buluşma hedefleri olarak listelenen işlerin gerçekleştirilmesi, takibi ve değerlendirilmesine yönelik iş grupları oluşturulacaktır. Bu çalışmaların Internet tartışma ortamlarına taşınması ve yazılı-görsel basın organlarında yer alması sağlanacaktır.

Buluşma
# 2 tarih ve adresi:

11 Ekim 2009, Pazar
Aydınlar Piknik Alanı – Öğümce Köyü (batı tarafı) - Beykoz
Saat: 10:30 – 14:30
Buluşma sonrasında hava şartları izin verirse, Riva Dere’sinde gözlem amaçlı tekne gezisi yapılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder