11 Ekim 2009 Pazar

Buluşma #2

Buluşma zamanı: 11 Ekim 2009, 10:30 – 14:30
Buluşma yeri: Öğümce – Aydınlar Piknik Alanı

Buluşmaya sunulan belgeler:

1- 5 Ekim 2009’da İlyas Yılmaz tarafından İl Genel Meclisi’ne doğal arıtma ve yaşayan makinalar konulu önerge (havza konusunda verilen 4. önerge)
2- Eylül 2008 tarihli, Doğa Derneği tarafından hazırlanan, Riva Taşkın Düzlüğü – Hızlı Alan Değerlendirme Raporu
3- Süha Pekkip tarafından ulaştırılan,15 Mayıs 2008 tarihli TBMM’ne sunulan DSP İstanbul milletvekili Sn.Ayşe Jale Ağırbaş’ın dilekçesi.
4- 27 Mayıs 2008 tarihli, Orman Yüksek Mühendisi, Selçuk Sönmez’e ait “Riva dere ve havzası” başlıklı rapor (eski Beykoz Fidanlık Müdürü).

Buluşmadan notlar:

Toplantının ana konusunu Riva deresinin temizlenerek, yeniden eski doğal yapısına ulaştırılması üzerinde yoğunlaştı.

İl Genel Meclis üyesi İlyas Yılmaz, yıllardır dünyanın her yerinde uygulanan doğal arıtma sistemi projesinin Köy Hizmetleri kapatılınca İl Özel İdare’lerine devredildiğini, ancak İstanbul ve Kocaeli’nde bu projelerin Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini hatırlattı. Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr.Engin Özhatay ile görüştüğünü ve bir yüksek lisans öğrencisinin Riva deresi ile ilgili bir tez çalışması yaptığını ve bu tez çalışmasının bizlerle paylaşılacağını söyledi.

Riva deresine kıyısı bulunan köylerden Göllü ve Riva köyü muhtarları kirliliğin özellikle 2004 yılından sonra dere yaşamını ciddi şekilde tehdit eder seviyelere ulaştığını, bu kirliliğin ana etmeninin köylerin evsel atık suları olmadığını söylediler. İSKİ Paşaköy arıtma tesisinde zaman zaman kapasite artışı ve bakım çalışmaları yapılması süreçlerinde korkunç bir kirlilik ve dere yaşamında geri dönüşü olmayan bir sonuç oluşturduğu belirtildi. Bunun yanı sıra, dereye komşu yem, hayvan, kimya sanayi ve kağıt fabrikasının kirletmeyi sürdürdüğü iddia edildi. Özellikle yağmurlu gecelerde bu kirliliğe sebep olan atıkların dereye bırakılmasına tüm muhtar ve köylülerin tanık oldukları ifade edildi.

Doğa Derneği Başkan Yardımcısı Bahar Bilgen, Riva Havzası ile ilgili hazırladıkları rapordan notlar aktardı. Bölgedeki 4 endemik bitkiye dikkat çekerken, dere ağzından 4.5 km içerdeki taşkın düzlüğünün yaşamsal önemine ve koruma alanlarının hukuki mevzuatında yaşanan değişikliklerin sakıncalarına değindi. Mutlak koruma alanları ve ekolojik etkilenme bölgesi gibi kavramlar örneklendi; sazlıkların çok önemli bir biyolojik öğe olup, tüm Türkiye’de hep ciddi tehditler altında olduğu belirtildi. Bahar Bilgen derenin ve havzanın doğal koşullarına tekrar kavuşabilmesi hususunda Doğa Derneği olarak gerekli desteği vermek istediklerini ifade etti.

Belediye başkan yardımcısı Metin Torun, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek tarafından kendisini temsil etmek üzere görevlendirildiğini belirterek konuşmasına başladı. Beykoz’da 1/5000’lik imar planları üzerinde çalışıldığını ve bu planlarda dere havzasında taşkın alan (100 metre) koruma kapsamından bahsetti. Metin Torun ayrıca, dere kenarlarında planlanan rekreasyon ve piknik alanlarının kirlilik konusunda etkilerinin tartışılmasının ve gerekirse itiraz edilmesinin önemini hatırlattı. Metin Torun, bu konularda bölgede yaşayan insanlar olarak hepimize sorumluluk düştüğünü belirtirken, gerek derenin temizlenmesi ve gerek doğal arıtma sistemleri konusunda belediyenin konuyla ilgili tam destek sözünü verdi.

Eski İl Genel Meclis Üyesi Süha Pekkip, planlar hazırlanıyorsa bu plan çalışması bittiği zaman ilgili köylerde ilan tahtalarına, kahvelere ve muhtarlığa bildirilmesi gerektiğini, ancak bu şekilde köylülerin varsa bir itirazları bunu talep edebileceklerini ifade etti. Bu talep, Belediye Başkan Yardımcısı Metin Torun tarafından da onaylandı.

Deniz Postacı yaptığı sunumda doğal arıtma sistemleri ile ilgili uygulamalardan örnekler verdi. Düşük maliyetli ve %100 çevre dostu bu arıtma sistemlerinin Kayseri’de gerçekleşen başarılı uygulamaları Beykoz için de önemli bir fırsat. İlyas Yılmaz, bu konuda gerekli bilgilendirmenin İl Genel Meclisi ve Özel İdaresine de yapıldığını belirtti.

Toprak Ana Platformu sözcüsü Cem Birder, 1/5000 ölçekli havza planlarının temin edildikten sonra, köylülere ve havza sakinlerine detaylı olarak açıklanmasının önemli olduğunu, hedeflenen rekreasyon alanlarının bölgenin doğal tarım potansiyeli üzerinde bir tehdit olmaması için dengeli ve planlı bir yol haritasına ihtiyaç duyulacağını vurguladı.

Toplantıda İstanbul ili, Şile ilçesine bağlı Doğancılı köyünde doğal arıtma olduğu söylenmesi üzerine, toplantı sonunda bu köyümüz İlyas Yılmaz tarafından ziyaret edildi. Köy muhtarı İbrahim Akgül (0532.264 05 29), 2004 yılında Köy Hizmetleri tarafından kurulan 110m boyunda, 35m eninde doğal arıtmadan çok memnun olduklarını, arıtma bitiş noktasında pet şişeye aldıkları numunelerin inanılmaz bir berreklıkta olduğunu ifade etti. Ancak, 2008 yılında İSKİ yetkililerinin böyle arıtma olmaz diyerek borularını kırdığını ve kendi borularını döşeyip direk Doğancılı deresine atıkların bırakıldığını ifade etti.

Sonraki buluşma öncesi ara hedefler:

1. Beykoz Belediyesi’nden Riva Havzası’na ilişkin 1/5000 ölçekli imar planlarını edinmek.
2. İlgili sivil toplum kuruluşlarını toplantılara davet etmek.
3. İstanbul İl Genel Meclisine ve TBMM’ne konuyla ilgili bilgilendirme çalışması.
4. Riva deresi ile ilgili; köylerde ilköğretim öğrencileri arasında bir kompozisyon ve resim yarışması düzenleme çalışması.
5. Toplantılara toplumun tanıdığı isimleri (sanatçı, sporcu gibi) davet etmek.
6. Doğancılı köyündeki atıksu arıtma konusunda yaşanan gelişmeleri incelemeyi sürdürmek.

Buluşma # 3 tarih ve adresi:

25 Ekim 2009, Pazar
Göllü Köyü meydanı – Beykoz; Başlama saati: 11:00

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder